Prima pagină

Date generale

Denumire oficială: Republica Arabă Siriană

Forma scurtă: Siria.

Denumirea locală: Al Jumuhuriyah al Arabiya As Suriya

Poziţia geografică şi vecinii: este situată în sud-vestul Asiei (Orientul Apropiat) având ca vecini: Turcia, Irak, Iordania, Liban şi Israel.

Climat: continental şi uscat în interior, umed pe litoral. Frig din decembrie până în aprilie, vara temperaturi ridicate (peste 450C).

Suprafaţa: 185.180 km².

Populaţia: circa 17,13 milioane locuitori (2005). Structura etnică: 92,0% arabi, iar restul, kurzi (6%), armeni (0,6%), palestinieni, circazieni, turci ş.a. Circa 500.000 sirieni sunt emigranţi, mai ales în statele Golfului.

Religia: musulmani - 85%, din care 72% sunt suniţi, restul fiind alauiţi,15%, şiiţi 10%  şi druzi 3%; creştinii au o pondere de 15% din populaţie.

Oraşe importante: Damasc - capitală, Alep, Homs, Hama, Lattakia.

Organizare administrativă: Siria este împărţită în 14 provincii.

Scurtă istorie a ţării: Siria reprezintă unul din vechile centre de civilizaţie din Orientul Mijlociu. In antichitate, influenţele culturale au fost multiple: sumerieni, asiro - babilonieni, egipteni, arameeni, fenicieni, greci şi romani. În anul 64 d. Chr., Siria a fost cucerită de romani şi transformată în provincie romană. Începând cu secolul IV d. Chr. a făcut parte din Imperiul Bizantin, până în secolul al VII-lea, când a intrat sub stăpânire arabă. În secolele XI-XIII, unele părţi ale ţării au fost cuprinse în statele feudale create de cruciaţi în zonă. Între anii 1526 -1918 a fost provincie a Imperiului Otoman. În 1920 a intrat sub mandatul Ligii Naţiunilor, care a predat-o spre administrare Franţei. În cursul celui de-al doilea război mondial, Siria a fost ocupată de trupe britanice şi franceze care, în septembrie 1941, au proclamat Republica Independentă Siria. Prerogativele puterii au fost predate guvernului sirian abia în ianuarie 1944, iar independenţa reală şi deplină a fost obţinută la 17 aprilie 1946.

Între anii 1958-1961, Siria a făcut parte din uniunea cu Egiptul, în cadrul "Republicii Arabe Unite". În martie 1963 la conducerea ţării a venit Partidul Ba’ath Arab Socialist, care a iniţiat o politică de reforme structurale (reforma agrară, naţionalizarea marilor întreprinderi industriale ş.a.). În noiembrie 1970, puterea a fost preluată de generalul Hafez Al Assad care a lansat "Mişcarea corecţionistă". A exercitat funcţia de preşedinte al ţării până în iunie 2000, când, după decesul său, conducerea ţării a fost asumată de fiul său Bashar Al Assad.

Siria a participat la războaiele arabo-israeliene din 1948-1949, iunie 1967, (când Israelul a ocupat Înălţimile Golan) şi octombrie 1973.

Forma de guvernământ: republică prezidenţială

Şeful statului: preşedintele Bashar Al Assad (ales în iulie 2000 şi reconfirmat iunie 2007). Bashar Al Assad este, în acelaşi timp, secretar general al Partidului Ba’ath Arab Socialist, comandant şef al forţelor armate şi preşedinte al Frontului Naţional Progresist.

Vicepreşedinţii Republicii: Farouq Al Sharaa (februarie 2006) şi Najah Attar (martie 2006).

Preşedintele Consiliului Poporului (Parlamentul): Mahmoud Al Abrash, din 2003.

Preşedintele Consiliului de Miniştri: Mohammed Naji Otri, din septembrie 2003.

Ministrul de externe: Walid Al Mouallem (februarie 2006).

Vice - ministru de externe: Faisal Al Miqdad,

Adjuncţii ai ministrului de externe: Abdelfattah Amura şi Farouk Taha.

Partide şi grupări politice:

Conform art. 8 din Constituţie, Partidul Ba’ath Arab Socialist este "partidul conducător în societate şi stat". Partidul Ba’ath, alături de Uniunea Socialistă Arabă, Partidul Unioniştilor Socialişti, Mişcarea Socialiştilor Arabi, Partidul Comunist Sirian, Partidul Unionist Socialist şi Democrat au format, la data de 7 martie 1972, Frontul Naţional Progresist, principalul bloc politic la nivel naţional.

Limba oficială: araba

Moneda naţională: lira siriană.

Ziua naţională: 17 aprilie 1946 (obţinerea independenţei de stat)


Link - uri
:

MAE le recomandă românilor aflaţi în Siria să părăsească urgent ţara

29.08.2013

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că starea de securitate din Republica Arabă Siriană s-a depreciat considerabil. Pe acest fond,…

Acţiunea de repatriere a unui grup de cetăţeni români din Siria

30.06.2013

Ministerul Afacerilor Externe informează că, la data de 29 iunie 2013, a fost realizată o nouă acţiune de repatriere, la cerere, a unui grup de 16 …

Mesaj al MAE adresat conaţionalilor noştri din Siria

21.02.2013

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti vă încurajează să analizaţi cu atenţie dacă prezenţa dumneavoastră pe teritoriul Siriei se…

Celulă de criză la nivelul MAE privind situaţia din Siria

16.02.2012

Având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate din Siria, la nivelul MAE, a fost creată o celulă de criză. Aceasta va fi coordonată de…