Vize şi servicii consulare

Viza română

Viza română se acordă de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României. Tipurile de vize acordate de România sunt următoarele:

1. Viza de tranzit aeroportuar (simbol A) - permite intrarea în zona internaţională a aeroportului şi staţionarea până la îmbarcarea în avionul spre ţara de destinaţie.

2. Viza de tranzit (simbol B) - permite intrarea pe teritoriul României, în scopul tranzitului pentru o durată care nu poate depăşi 5 zile.

3. Viza de scurtă şedere (simbol C) - permite intrarea şi şederea pe teritoriul României pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile într-un interval de 6 luni de la data intrării (sau de la data primei intrări, în cazul vizei multiple), în scopul desfăşurării uneia dintre următoarele activităţi: misiune oficială guvernamentală, turism, afaceri, vizită particulară, transport, participare la activităţi sportive, culturale, ştiinţifice sau academice. Dreptul de şedere al posesorului unei vize de scurtă şedere nu poate fi prelungit.

4. Viza de lungă şedere (simbol D) - permite intrarea şi şederea pe teritoriul României pentru o perioadă care nu depăşeşte 90 de zile, în scopul desfăşurării următoarelor activităţi: activităţi economice, activităţi profesionale, activităţi comerciale (investiţii), activităţi religioase sau umanitare, angajare în muncă, studii, reîntregirea familiei sau activităţi de cercetare ştiinţifică.

Dreptul de şedere este de 90 de zile, dar poate fi prelungit prin solicitare adresată Oficiului Român pentru Imigrări. Cererile de prelungire a dreptului de şedere temporară se depun personal de către solicitanţi, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care li s-a aprobat şederea, la formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări de la locul de reşedinţă.

Depăşirea acestui termen atrage anularea vizei şi obligaţia de părăsire a României.

Dreptul de şedere pe teritoriul României conferit străinului prin viza de scurtă şedere nu poate fi prelungit. Scopul călătoriei străinului care a intrat în România pe baza unei vize de scurtă şedere nu poate fi modificat pe durata prezenţei sale în România.

Viza de lungă şedere se acordă numai cu avizul Oficiului Român pentru Imigrări. Viza de lungă şedere permite străinilor intraţi pe teritoriul României să solicite prelungirea dreptului de şedere temporară şi să obţină un permis de şedere. Această solicitare se adresează Oficiului Român pentru Imigrări.

Orice străin care doreşte să solicite o viză de intrare în România trebuie să anexeze la formularul de cerere un document de călătorie valabil şi acceptat de statul român, pe care să poată fi aplicată viza, precum şi documentele prevăzute de lege pentru dovedirea scopului călătoriei, a duratei şederii, a mijloacelor de întreţinere pe durata şederii şi a posibilităţii reîntoarcerii în ţara de origine sau continuării călătoriei în altă ţară, după terminarea şederii în România.

 

 

MAE le recomandă românilor aflaţi în Siria să părăsească urgent ţara

29.08.2013

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că starea de securitate din Republica Arabă Siriană s-a depreciat considerabil. Pe acest fond,…

Acţiunea de repatriere a unui grup de cetăţeni români din Siria

30.06.2013

Ministerul Afacerilor Externe informează că, la data de 29 iunie 2013, a fost realizată o nouă acţiune de repatriere, la cerere, a unui grup de 16 …

Mesaj al MAE adresat conaţionalilor noştri din Siria

21.02.2013

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti vă încurajează să analizaţi cu atenţie dacă prezenţa dumneavoastră pe teritoriul Siriei se…

Celulă de criză la nivelul MAE privind situaţia din Siria

16.02.2012

Având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate din Siria, la nivelul MAE, a fost creată o celulă de criză. Aceasta va fi coordonată de…